Du som surfar på nätet dagligen vet förmodligen hur upplevelsen ser ut med dagens moderna webbläsare, men även om du använder en mobil enhet har du garanterat stött på både plus och minus när du bläddrar på olika hemsidor. Det bästa med nätet är att du får tillgång till information på nolltid, men det värsta är att det ibland kan ske segt beroende på din uppkoppling eller hemsidan du besöker.

I denna artikel har vi som mål att presentera distinkta för- och nackdelar med det världsomfattande nätverket som de flesta länder använder idag, men också hur mjukvaran och datorer påverkar användarupplevelsen för gemene man.

Egenskaper som ligger till din fördel

För att bjuda på en lite tydligare bild av det som gör internet så effektivt har vi skapat en punktlista nedan med några exempel, men du hittar givetvis många fler:

 • Du kan ta del av nyheter utan dröjsmål
 • Sociala medier gör det lättare att kommunicera med vänner och bekanta
 • Hastigheterna på bredbandsuppkopplingarna är i regel väldigt snabba
 • Latensen är låg när du spelar onlinespel med fiberanslutningar
 • Du kan sköta de allra flesta ärenden via internet
 • Nedladdningar sker på nolltid med höghastighetsbredband
 • Arbetsuppgifter flyttas hela tiden över till olinebaserade plattformar
 • Du har tillgång till internet vart du än befinner dig tack vare 4G och 5G
 • Nästan samtliga hemsidor är mobilanpassade

Negativa aspekter med internet

Det tråkiga med nätbaserade tjänster innefattar exempelvis det eviga tjatet om cookies när du surfar på olika sajter, men också sega sidladdningar om servrarna är överbelastade. Här nedan finner du ett axplock av några tydliga minus:

 • Popups kan dyka upp och störa användandet i tid och otid
 • YouTube klipp är fyllda med reklam
 • Du blir avbruten konstant med godkännandet av cookies (kakor) som spårar vad du gör på olika hemsidor
 • Du blir tilldelad invidanpassad reklam utifrån vad du har sökt på
 • De första träffarna med Google är ofta fyllda med reklam när du letar efter ett populärt ämne
 • Vissa bredbandsuppkopplingar är begränsade till en specifik mängd data, samt att det kostar extra att fylla på mer

Vad är det största problemet med internet idag?

Även om du surfar extremt snabbt med dagens moderna anslutningar stöter du ofta på irritationsmoment när du försöker bläddra på hemsidor. Detta beror delvis på marknadsföring, men även för att många företag går runt på reklamintäkter som betalar för driften.

Det är i mångt och mycket ett tvåeggat svärd då annonser är ett nödvändigt ont för företagen, även om de ofta drabbar dig som användare. Internet i sig är det alltså inget fel på, men då vårt samhälle rör sig mer mot ett digitalt sådant följer även allt negativt med på samma gång.

Ett ytterligare problem är att det inte finns några inbyggda filter när du navigerar på nätet och detta kan exponera barn och ungdomar till sajter de inte bör besöka. Det krävs inte heller något ”körkort” för att få använda internet och då åsikterna allt som oftast är väldigt hetska kan det även leda till negativa aspeker i kommentarsfälten. Lägg sedan till alla ”fake news” som förvillar användare ytterligare och du har en kombination som ofta leder till stora problem.

På sikt tror vi dock att det mesta blir balanserat då konceptet med sökmotorer, hemsidor och servrar fortfarande är relativt nytt. Hur det utvecklar sig i framtiden kan vi dock inte svara på, men allt pekar på att vi som använder nätbaserade tjänster endast kommer att se mer av den varan då det sparar på kostnader, underlättar flera delmoment i arbetsuppgifterna, samt ger dig omedelbar tillgång till vad du än behöver veta.

Vad är det bästa med internet och de digitala tjänsterna?

Det vi tycker är absolut bäst med digitaliseringen är bland annat minskade väntetider, enkla beställningar av varor, myndighetsärenden som sköts med BankID, samt att du kan arbeta hemifrån tack vare att uppgifterna kan skötas med Word, Excel, Photoshop eller administrativa program.

Att du kan strömma filmer och tv-serier utan att behöva ladda ned filer är också väldigt imponerande, samtidigt som tidsbokningar och praktiska sysslor allt som oftast kan skötas online för att skapa ett mer strömlinjeformat samhälle.