Att samtala, chatta eller vara med i möten med hjälp av nätbaserade program är en av de stora fördelarna med internet, men också en viktig del av arbetslivet. Det spelar även en avgörande roll för dig som studerar, samt att du kan komma i kontakt med andra människor snabbare än någonsin tack vare program som Messenger, Skype, Zoom eller Whatsapp.

I denna artikel sia vi presentera dig med de vanligaste apparna som används för just kommunikation, men också lite mer grundläggande information om dem för att skapa en mer helhetlig bild. Du kommer också lära dig lite mer om varför det fnns så många olika alternativ att välja mellan, samt vilka specifika syften de används för.

Messenger

Idag kan du skicka meddelanden och ringa samtal via Messenger, en app som utvecklats av företaget Facebook. Anledningen varför den är så populär beror på att den även är inbyggd i det sociala nätverket, utöver att du kan använda den separat på datorn och dina bärbara enheter.

Med hjälp av Messenger kan du även skapa grupper med flera användare, samt att du kan skicka filer och ringa samtal. Funktionaliteten innefattar också emojis, GIF-filer och reaktioner på kommentarer, samtidigt som du kan välja att endast svara en specifik användare i ett gruppsamtal.

Skype

Programmet Skype utvecklades av svensken Niklas Zennström, men köptes senare upp av Ebay och ägs idag av Microsoft. Appen finns både till datorer och mobila enheter, men den fokuserar främst på videokonferenser och videosamtal. Med hjälp av Skype kan användare även dela sin skärm, men den kan även användas för att enbart skicka textmeddelanden om du föredrar det.

Idag kan du ringa till vanliga telefoner med hjälp av Skype till en extra kostnad, men den erbjuder också möjlighet till helt internetbaserade samtal.

Zoom

Programmet Zoom är utvecklad för videokonferenser, distansarbete och undervisning. Den växte i popularitet under den rådande pandemin tack vare att det blev lättare för skolor att anordna lektioner online, samt att företag använde det för större möten.

Det som skiljer Zoom gentemot Skype är att den är helt molnbaserad, men också för att det är väldigt enkelt att använda programmet jämfört med många andra tillgängliga alternativ.

Whatsapp

En väldigt populär app som används världen över heter Whatsapp som synkroniserar sig utifrån din kontaktlista i enheten den installeras på. Användaren kan sedan skicka bilder, video och ljudmeddelanden precis som med Messenger, dock med skillnaden av att den utnyttjar kryptering vid varje tillfälle.

Whatsapp är därmed betydligt säkrare att använda, men då den ägs av Facebook har den också fått mycket kritik då krypteringen kan låsas upp av företaget om de verkligen vill.

Signal

Ett av de säkraste sätten att kommunicera sker via Signal, appen som bland annat Edward Snowden förespråkar. Den är helt gratis att använda och krypteringen är skapad med en slags ”zero-knowledge” princip som innebär att operatören inte vet vem som kommunicerar med vem.

En tredje part kan alltså aldrig ta del av meddelanden som sker via Signal, något som fått den att bli väldigt omtalad bland säkerhetsexperter och de som är måna om sin integritet på nätet.

Framtida kommunikationsmetoder

Det kommer med all sannolikhet att erbjudas nya metoder för kommunikation i framtiden, men det finns redan många lovande alternativ som är betydligt bättre och smidigare jämfört med telefonsamtal och SMS. Ett område som kommer att växa sig större blir förmodligen säkra och krypterade appar inom kommunikation, framförallt i länder där övervakning av medborgare är vanligt förekommande.

Under 2019 och 2020 ökade också användningen av appar som Zoom och Skype då fysiska möten minskade på grund av social distansiering. Detta skyndade även på utvecklingen av appar och program som möjliggör videomöten och distanslektioner.