Om du ofta läser nyheter via nätet har du garanterat märkt hur många alternativ det finns att välja mellan, men det beror faktiskt på ett flertal olika faktorer. En av dem är att nyhetsrapporteringen blivit betydligt mer politiserad än tidigare, men även att alternativa medier börjat sända reportage och skriva nyhetsartiklar då de inte anser att bilden av Sverige speglas på rätt sätt.

De traditionella medierna som radio och tidningar har också fasats ut mer och mer, framförallt då allt är så lättillgängligt via nätbaserade tjänster. Idag räcker det att öppna upp en app för att se rubrikerna om händelser som skett världen över, men det finns även möjlighet till videosändningar via webben som i mångt och mycket ersätter tv-nyheter.

I denna text ska vi ta en lite närmare titt på hur internetmedier skiljer sig från de traditionella, men även vilka fördelar de bär med sig. Om du vill veta mer ingående om hur det ser ut presenterar vi också lite grundläggande information om respektive tjänst.

SVT Play & TV4 Play

Två av de vanligaste medierna på internet är SVT:s och TV4:s egna nätkanaler som du kan titta på med din webbläsare eller deras egna appar. De agerar också som komplement till tv-kanalernas sändningar, men du hittar också dokumentärer och andra program via de olika gränssnitten som breddar utbudet ytterligare.

Aftonbladet & Expressen

Dessa två tidningar säljs fortfarande som pappersbilagor, men de flesta läsare använder dock appar eller webbläsare för att läsa nyheterna som erbjuds. Det som kännetecknar Aftonbladet och Expressen är den så kallade sensationsjournalistiken som erbjuder häpnadsväckande rubriker för att locka till sig fler läsare, men du hittar också kändisskvaller och aktuella ämnen som vi svenskar är intresserade av.

SvD & DN

Svenska dagbladet och Dagens Nyheter är mer seriösa i sin rapportering och bjuder också på lite fler djupdykningar i olika ämnen. De fokuserar inte heller på skvaller utan snarare på vilka händelser som är aktuella för tillfället, samt att du även kan läsa insändare och ta del av debatter.

Båda tidningar erbjuds i pappersform, men även här är det framförallt nättidningarna som lockar till sig flest läsare. Fördelarna med dessa två alternativ är att du kan låsa upp exklusivt innehåll till en kostnad, men även att de är respekterade tidningar där du kan lita på att innehållet stämmer.

Swishjournalistik

Att ta emot stöd via Swish har blivit en ny trend bland många medborgarjournalister som rapporterar helt på egen hand via nätet. Det sker ofta via livesändningar, men även reportage och artiklar som publiceras på sociala medier.

Denna typ av medier är inte lika utbredda som jättarna inom branschen, men det är faktiskt många som uppskattar det journalistiska värdet i rapporteringarna då de ofta sker från utsatta områden. De behandlar även ämnen som är tabubelagda vilket lockar till sig fler läsare och tittare.

Alternativa medier

De alternativa medierna är nättidningar i första hand, men du hittar också kanaler på YouTube som sänder nyheter. Några exempel på dessa är Nyheter Idag och Fria Tider, men du hittar även många fler att välja mellan.

Under valrörelsen användes alternativa medier flitigare än någonsin för att visa missnöje mot regeringen och många av de etablerade partierna i Sverige. Det som läsarna och tittarna uppskattar med dessa alternativ är att de ger en helt annan bild av det politiska landskapet, medan medier som ofta saknar presstöd eller ansvarig utgivare även ses som mer oseriösa. Vissa av tidningarna har en ansvarig utgivare, men de får ändå kritik för att sprida falska nyheter eller för att inte rapportera hela sanningen.

Tyvärr är alternativa medier dessutom förknippade med högerextrema partier, även om så alltid inte är fallet. Många svenskar uppskattar däremot nyheter som inte döljer gärningsmännens ursprung eller pixlar deras ansikten, ett stort skäl till att medier i denna kategori vuxit i popularitet de senaste åren.