På många sätt har det mobila användandet gjort våra liv enklare, men framförallt via teknologier som BankID där du som användare kan legitimera dig och sköta ärenden hos myndigheter, eller shoppa i nätbutiker. De bärbara enheterne blir dessutom bara snabbare och mer kraftfulla för varje dag som går, en aspekt som gör dem mer populära än någonsin.

Detta leder till en slags revolution där datorn sakta men säkert börjar fasas ut från våra liv. Det är till exempel vanligare att svenskar nöjer sig med sina mobila enheter istället för att införskaffa en laptop. I denna artikel ska vi ta en närmare titt på hur mobila internetuppkopplingar används i våra enheter och vad som gör dem så populära.

Mobilabonnemang

När du köper en mobiltelefon idag följer oftast ett abonnemang med, men du kan också välja bort ett sådant för att införskaffa ett kontantkort istället. Hur du än gör är funktionaliteten ungefär likvärdig, alltså att du kan surfa på nätet och använda appar som Netflix eller Facebook. Mängden data som ingår i ditt abonnemang varierar dock kraftigt och här hittar du en uppsjö av olika alternativ att välja mellan.

Varför detta är viktigt beror på att internetanvändning förbrukar data som oftast beräknas i Gigabyte eller Gb när du väljer ditt avtal. Ett paket där det ingår 5 Gb brukar räcka en hel månad om du inte gör mer än surfar och lyssnar på poddar, medan 20 till 50 Gb är ämnad för dig som ofta tittar på strömmande medier.

Du kan självklart spara på ditt datapaket genom att ansluta till en WiFi-uppkoppling medan du befinner dig i hemmet, men då många väljer att enbart använda sig av mobilt internet kan det även vara bra att vara på den säkra sidan och teckna ett abonnemang som har tillräckligt med data.

Vissa operatörer erbjuder även möjligheten att spara data som blir över, om du inte använder upp hela mängden under en månad. På detta vis kan du använda det vid ett senare tillfälle, eller om du behöver surfa mer under en viss tidsperiod.

Mobila internetavtal för datorn

Många surfar med hjälp av mobila abonnemang även med datorn, något som de allra flesta operatörer i Sverige erbjuder med hjälp av en USB-sticka som agerar mobilt bredband. Du hittar ett SIM-kort inne i modemet och funktionaliteten liknar den du får i mobilen eller surfplattan, dock med skillnaden av att den kopplas in i din dator istället.

Fördelarna med dessa anslutningar är exempelvis:

  • Du kan ta med ditt internet till stugan eller när du är på semester
  • Mobila anslutningar fungerar ofta i länder inom EU utan extra kostnad
  • Du får tillgång till en extra uppkoppling om ditt vanliga internet inte fungerar
  • Nya teknologier som 5G erbjuder imponerande hastigheter

Nackdelarna är i sin tur följande:

  • De flesta mobila internetabonnemang har en gräns på datamängden
  • Att använda en dator slukar upp mer data då skärmstorleken är större
  • Vissa områden i Sverige har sämre täckning och hastigheterna blir lidande
  • Mobilt internet är sällan snabbare än fiberanslutningar