En av framgångarna med nätet var uppkomsten av jämförelsesajter där privatpersoner kunde granska olika långivare och ställa deras villkor mot varandra, men det finns även andra plus med lån via internet som du bör vara medveten om. I denna artikel går vi dels igenom låneprocessen, samt hur du går tillväga i praktiken för att granska villkoren och de olika räntorna.

Ansökningsprocessen, jämförelserna och lånevillkoren kan ibland verka som väldigt krångliga saker att lära sig – men det är faktiskt enklare än någonsin tack vare digitaliseringen. Om du vill veta hur du hittar rätt lån för dig är denna guide precis du letar efter, så läs gärna vidare nedan för att ta reda på alla nödvändiga steg som krävs.

Jämför långivare

Via sajter som Compricer, Lendo eller Advisa kan du be om offerter från flera olika långivare endast med en kreditupplysning. Detta är också en av de främsta fördelarna med dessa tjänster, samt att du får ta del av banker du kanske inte hört talas om tidigare för att bredda utbudet ytterligare.

Det är väldigt enkelt att göra en lånejämförelse, men för att göra det tydligt för dig som läsare punktar vi ned det här:

  1. Ange önskat lånebelopp
  2. Ställ in återbetalningstiden
  3. Fyll i om du vill samla lån eller ansöka om ett nytt
  4. Starta ansökningsprocessen

Medan du gör allt detta ser du även din ungefärliga månadskostnad på lånet, men också vilka samarbetspartners som jämförelsetjänsten använder sig av. När långivarna har gått igenom din ansökan skickas sedan offerter via e-post så att du kan granska räntorna och villkoren innan du bestämmer dig.

Elektronisk ansökan via BankID

När du väl valt ut ett lån du vill ha skickar du iväg en ansökan via ditt BankID som agerar signatur för lånet. Efter detta är det bara att vänta in pengarna från banken eller långivaren som kan ta allt från några minuter till ett par vardagar, beroende på vilken bank du själv använder.

Notera även att vissa långivare har striktare krav än andra, till exempel om du har en betalningsanmärkning i din ekonomiska historik. I dessa fall finns det dock banker som beviljar lån när andra säger nej, exempelvis Bluestep eller Nystart Finans.

Pressa ned räntan via lånejämförelser

Genom att flera banker skickar offerter till dig kan du jämföra dem i lugn och ro för att ställa deras räntor mot varandra. Då det alltid görs en individuell bedömning av din ekonomi hör det till vanligheterna att räntorna kan skilja sig en del, beroende på hur de beräknar sina riskbedömningar och vilka faktorer de tittar på i första hand.

Här är det dock viktigt att välja ett passande lån för dig och din ekonomiska situation. Är syftet att samla lån för att få ned räntorna bör du välja ett samlingslån, medan du i andra fall kan titta på billån, renoveringslån och dylikt.

Distinkta plus med att jämföra lån online

Även om många känner tilltro till sin egen bank är det aldrig fel att ta en titt på andra aktörer då lånebranschen njuter av en enorm konkurrens. Vill du sänka dina månadskostnader är det alltid bra att se över flera alternativ innan du bestämmer dig, men för att göra det hela ännu tydligare har vi punktat ned de främsta fördelarna med lånejämförelser via internet nedan:

  • Din ansökan sker endast på några minuter
  • Du kan signera lånet med ditt BankID
  • Via jämförelsetjänster kan du få offerter från över 40 långivare
  • En ansökningsprocess via en lånejämförelse kräver bara en kreditupplysning
  • Möjlighet att pressa ned din nuvarande ränta via samlingslån
  • Flera olika kategorier av lån erbjuds